GRIP op Ruimtelijke Projecten
De herinrichting en het beheren van de openbare ruimte doen we niet alleen. Zo houden we rekening met de wensen van onze inwoners. We stemmen onze plannen ook af met andere partijen. Dit is noodzakelijk omdat er veel meer partijen zijn met ambities in onze Openbare Ruimte die werkzaamheden plannen in onze gemeente, zoals netbeheerders, de provincie, het Hoogheemraadschap en de woningcorporaties. Door gezamenlijk te programmeren bereiken we dat we zoveel mogelijk werkzaamheden gelijktijdig uitvoeren, alle partijen vanuit de eigen verantwoordelijkheid. Deze werkwijze noemen we Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR). Daarmee willen we het volgende bereiken:
- een duurzame inrichting van de bovengrondse Openbare Ruimte;
- een transitie van de ondergrond, die steeds meer onder druk komt;
- een efficiënte inzet van middelen, maatschappelijke kosten drukken;
- het beperken van hinder en overlast voor de inwoners.
In het strategisch planningsoverleg stemmen de organisaties de strategische meerjarenplannen af. Het vertrouwen tussen de partijen en de betrouwbaarheid van hun plannen vormen de zuurstof voor de goede samenwerking. Focus van de gemeente ligt daarom op het ‘goede (IBOR) plan’ op basis van onder meer de Warmtetransitie visie, de nieuwbouwplannen naast de meerjaren onderhoudsplannen. De Omgevingsvisie bereiden we hier ook mee voor.
Betrouwbaarheid betekent ook voor de kwaliteit van de plannen in te kunnen staan. Daarom geven we werkzaamheden als plannen en programmeren een belangrijke positie op de afdeling én bewaken we de gemaakte afspraken over de samenwerking in het algemeen en van de besproken plannen tot de uitvoering.